Fysiotherapie na operatie

Atletiekbaan

Bij SMC Amersfoort zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van sporters na operatie. Met de fysiotherapeut bepaal je samen de einddoelen. Voor een operatie is trainen ook zeer zinvol. Uit onderzoek blijkt: hoe sterker je de operatie ingaat, hoe sterker je eruit komt.

Voorbeeld

Voorste kruisband operatie: herstel 9-12 maanden

Fase 1 (beperkt) belaste ADL-(alle dagelijks leven)fase (week 1-6)

Na de operatie zal je 6 weken op krukken moeten lopen. Desondanks kun je gelijk starten met de revalidatie. In de eerste 6 weken staat alles in het teken van het rustig worden van de knie en het genezen van de operatiewonden. In die rustperiode zal er ook geoefend worden. Juist training zorgt vaak voor een voorspoedig herstel van een blessure na operatie.

Restricties in de eerste 6 weken:

  • Restricties: zelf autorijden, fietsen buiten, lang staan, lang lopen (>15 min.)
  • Autorijden in automaat toegestaan vanaf 3de week bij reconstructie linker knie

Fase 2 beperkt belaste sportfase (week 7-12)

In deze fase gaat er al flink getraind worden. De accenten liggen in deze fase op conditie opbouwen en krachttraining.

Fase 3 Sportspecifieke trainingsfase (week 13-20)

Het sportspecifieke trainen gaat in deze fase al goed zichtbaar worden. Er zullen sprongoefeningen worden ingevoerd en er zullen, afhankelijk van welke sport je beoefent, sprintvormen en oefeningen waarbij je zal moeten wenden en keren plaatsvinden.

Fase 4 Sportspecifieke training (week 21-52)

In deze fase zal er vooral sportspecifiek getraind gaan worden en zal het accent minder op de zaal gericht zijn. Voor de sportspecifieke training zullen we vooral buiten trainen op de kunstgrasvelden die beschikbaar zijn en de Bossen en parken in de omgeving van Amersfoort.