Fysiotherapie na operatie

Sportfysiotherapie Amersfoort

FYSIOTHERAPIE NA OPERATIE

Ben je geopereerd of staat er binnenkort een operatie gepland? Je zal dan een goede revalidatie nodig hebben om weer op je oude sportniveau terug te komen. Bij SMC Amersfoort zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van sporters na operatie. Ook voordat je geopereerd wordt is trainen zeer zinvol. Uit onderzoek blijkt: hoe sterker je de operatie ingaat, hoe sterker je eruit komt.

Revalidatie na operatie

Van “geopereerd zijn” naar “sporten op je oude niveau” is een belangrijk proces voor jou als sporter. Het is echter nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Revalideren kost tijd en eist soms veel geduld. Daarnaast is het ook vaak hard werken. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden tijdens je revalidatie. Samen met je fysiotherapeut maken we dit proces inzichtelijk voor je en staat je hulpvraag centraal. Wij trainen, motiveren en coachen je tijdens het behandelproces, zodat jij je doelen kan behandelen. Op onze locatie hebben we grote oefenzaal met fitnessapparatuur, sprintbaan en genoeg ruimte om sportspecifiek te trainen. Hebben we toch meer ruimte nodig? Dan kunnen we uitwijken naar de parken in Amersfoort, die genoeg creatieve trainingsmogelijkheden te bieden hebben. Zo werken we samen aan je herstel.

We zijn o.a. gespecialiseerd in schouder-, enkel- en knie operatie, zoals de voorste kruisband reconstructie of meniscus operatie. Gedurende je revalidatie hebben we nauw contact met je orthopeed of chirurg, zodat zij een duidelijk beeld hebben van jouw herstelproces.

Hoe ziet een revalidatie eruit?

Onderstaand zie je een voorbeeld van een voorste kruisband revalidatie. Het herstel na een voorste kruisband duurt ongeveer 9-12 maanden en wordt hieronder in grote lijnen weergeven.

Fase 1 (beperkt) belaste ADL-(alle dagelijks leven)fase (week 1-6)

Na de operatie zal je 6 weken op krukken moeten lopen. Desondanks kun je gelijk starten met de revalidatie. In de eerste 6 weken staat alles in het teken van het rustig worden van de knie en het genezen van de operatiewonden. In die rustperiode zal er ook geoefend worden. Juist training zorgt vaak voor een voorspoedig herstel van een blessure na operatie.

Restricties in de eerste 6 weken:

  • Restricties: zelf autorijden, fietsen buiten, lang staan, lang lopen (>15 min.)
  • Autorijden in automaat toegestaan vanaf 3de week bij voorste kruisband reconstructie linker knie

Fase 2 Beperkt belaste sportfase (week 7-12)

In deze fase gaat er al flink getraind worden. De accenten liggen in deze fase op conditie opbouwen en krachttraining. Bij een normaal beloop van je revalidatie zal je tussen 10 en 12 weken starten met hardlopen op de loopband.

Fase 3 Sportspecifieke trainingsfase (week 13-20)

Het sportspecifieke trainen gaat in deze fase al goed zichtbaar worden. Er zullen sprongoefeningen worden ingevoerd en er zullen, afhankelijk van welke sport je beoefent, sprintvormen en oefeningen waarbij je zal moeten wenden en keren plaatsvinden.

Fase 4 Sportspecifieke training (week 21-52)

In deze fase zal er vooral sportspecifiek getraind gaan worden en zal het accent minder op de zaal gericht zijn. Voor de sportspecifieke training zullen we vooral buiten trainen op de kunstgrasvelden die beschikbaar zijn en de bossen en parken in de omgeving van Amersfoort.