Achillespeesklachten
Na een aantal weken vol goede moed te zijn begonnen met hardlopen of bij aanvang van een nieuw sportseizoen beginnen de eerste klachten. Na een nacht slapen sta je ’s ochtends op en bij de eerste stappen uit bed voel je een flinke stijfheid in de achillespees. Na een warme douche en een aantal minuten op gang komen nemen de klachten langzaam af. Gelukkig, niks aan de hand. Toch?
Hoe meer je gaat sporten en hoe verder het seizoen vordert, begin je steeds vaker last te krijgen, totdat je zelfs al tijdens het sporten klachten krijgt en je niet meer weet wat je moet doen. Van alle kanten krijg je goedbedoelde adviezen. Vooral twee dingen komen steeds terug. Rusten en rekken. Heel veel rekken. Na weken of vaak zelfs maanden rekken en rusten begin je maar weer eens met een nieuwe poging om tot sporten te komen. De eerste paar keer gaan nog wel, maar na 2 weken zijn de klachten weer volledig terug.
Waarom achillespeesklachten
Hoe komt dat nou? Waarom werkt rust niet bij heel veel sportklachten? Vaak beginnen mensen over het veranderen van je houding tijdens het sporten, maar let jij op je houding in het heetst van de strijdt? Al die jaren ervoor was het toch ook geen probleem?
Vaak ontstaan achillespeesklachten en peesklachten door een slechte trainingsopbouw. Daarnaast zie je klachten ontstaan door een gebrekkig beweegpatroon. Bij peesklachten duurt het vaak even voor het lijf gaat protesteren en daarom zie je ook vaak dat peesklachten na een week of 6 beginnen nadat je bent gestart met de sportactiviteiten.
Zijn rusten en rekken de oplossing
Steeds vaker zie ik schrijnende gevallen in de praktijk. Sporters die al ruim een jaar overal zijn geweest, eindeloos behandeld zijn, injecties kregen met de nieuwste medicatie en uiteindelijk bij de fysiotherapeut terecht komen. Al jaren komen er steeds meer onderzoeken naar buiten over hoe belangrijk bewegen is en hoe het je botten, pezen, spieren en je geest sterk en getraind houdt. Hoe kunnen we dan als medische wereld blijven hangen in het voorschrijven van rust, eindeloze vormen van behandelingen zonder resultaat en waarom wordt er dan zo weinig getraind? Hoe vaak stuurt een huisarts iemand naar huis met de welbekende rust die nodig zou zijn? Vervolgens komt de sporter terug en wordt hij verwezen naar sportarts, orthopeed, et cetera. Waarom komen mensen pas vaak later bij de fysiotherapeut uit? Dé specialist in houding- en bewegen.
Waarom rust en behandelen
Waarom gaan we niet trainen?! Vaak willen we niet horen dat het een tijd training en dus investering vergt, om sterker te worden. Geef mij die wonderpil, die injectie, shockwave, dry needling, manueel therapie, massage en wie weet wat er nog meer geprobeerd wordt. Natuurlijk hoeven behandelingen of medicatie niet slecht te zijn. Ook bij SMC Amersfoort kan het zijn dat je behandelt wordt. Dit kan bijdragen aan het eerste herstel en vermindering van pijn. Maar uiteindelijk is de enige echte blijvende oplossing het verbeteren van beweegpatronen en het versterken van de spieren en pezen, wat alleen door middel van training kan worden bereikt.
Wat is dan wél de oplossing
Het antwoord op een pees die irriteert is niet een goede behandeling maar een duidelijk trainingsplan met een helder einddoel. Pezen hebben training nodig om sterker te worden en minder of geen pijnklachten af te geven. Door de slechte doorbloeding van pezen kan het wel een maand of 3 duren voor er echt resultaat wordt geboekt. Dit komt omdat de pees over zo’n lange periode pas echt sterker wordt. Ga aan de gang met een fysiotherapeut die samen met jou kijkt naar welke beweegpatronen er verbeterd kunnen worden en die spier- en peesversterkende oefeningen geeft! Zo kan je zelfstandig aan de slag met oefeningen, waarbij de fysiotherapeut sturing geeft in de trainingsopbouw en oefeningen.
Sportieve groet,
Germen Huijser
MSc. Manueel therapie
Fysiotherapeut
Eigenaar SMC Amersfoort