Heupblessure
Kan je niet sporten vanwege heupklachten? Wil je weten wat de oorzaak is van de heuppijn? Wij helpen je bij SMC Amersfoort graag verder! Door onze affiniteit met sport en sportblessures kijken we door het oog van een sporter naar de klachten. Ons team is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van heupklachten. Na het onderzoek stellen we samen met jou een behandelplan op, geven we advies en maken we, waar nodig, een trainingsschema. Die zal gericht zijn op jouw sport, om zo de blessure en de oorzaak aan te pakken. Wil je meer weten over heupklachten, lees hieronder verder.
Heupklachten
Ruim 12% van de Nederlandse bevolking van 25 jaar en ouder kampt met heupklachten, waarvan 7,4% chronische heupklachten heeft.¹ Heupklachten worden steeds meer herkend, met name bij tieners. De wetenschap neemt een behoorlijke vlucht op dit gebied de laatste jaren.²
Het bekken, de heup en de liesregio vormen samen een complex geheel in het lichaam. Bij veel sporten moeten er in deze regio grote krachten gegenereerd en geabsorbeerd worden. Vele structuren rondom de heup kunnen aangedaan zijn en pijnklachten veroorzaken.
Heuppijn kan zich op meerdere plekken presenteren; rondom de bil, in de liesregio, in het gewricht, enzovoort. Neem nu de lies, waarbinnen er verschillende structuren aangedaan kunnen zijn; het heupgewricht, de spieren, pezen en banden, zenuwen, enzovoort. Het is dus niet zo dat elke liesklacht hetzelfde is en dus éénzelfde aanpak verdient. Alle verschillende structuren en oorzaken verdienen hun eigen aanpak. Meestal ontstaan liesklachten vanuit problemen in de heup.³ Dit kan bijvoorbeeld gaan over beperkte mobiliteit, overbelasting van het heupgewricht, kraakbeenschade en andere problematiek. Bij SMC Amersfoort doen we eerst onderzoek naar welke structuur of structuren voor heuppijn zorgen en van daaruit starten we de behandeling, afgestemd op jouw specifieke sport.
Sporten met veel wenden en keren, zoals voetbal, hockey, tennis en dergelijke, kunnen heuppijn veroorzaken. Door het snel moeten afremmen en het korte draaien en weer versnellen, komen er grote krachten vrij rondom de heup. Op zich niks mis mee, maar dan zal je wel goed getraind moeten zijn om de krachten goed te kunnen opvangen. Vechtsporten waarbij veel wordt getrapt, hebben vaak als gevolg dat er problemen ontstaan door te hoge krachten op het schaambeen (os pubis). Bij eenzijdige sporten als hardlopen en fietsen, zien we vooral spieren en pezen als veroorzakers van de pijn.³
Een kijkje in de heup
Het heupgewricht is de verbinding tussen het bekken en het bovenbeen. De heup is een zogenaamd kogelgewricht. Een kogelgewricht heeft als eigenschap dat het in alle richtingen makkelijk kan bewegen. Door de vorm van de kop en de doorgaanse diepe kom en de functie van het bekken is het heupgewricht een zeer stabiel gewricht. De heup is hierdoor uitermate geschikt voor het dragen van zware belasting en voor het opvangen van grote krachten.4
Dat is ook wel belangrijk aangezien tijdens lopen of tijdens traplopen de heup gemiddeld zo’n 2-4 keer het eigen lichaamsgewicht per stap moet opvangen aan krachten.4 De heup wordt actief gestabiliseerd door spieren en passief door zeer sterke banden, kraakbeen en de vorm van de kop en kom.
De kop en de kom hebben een kraakbeenlaag over de gewrichtsvlakken. Dit kraakbeen wordt gevoed door een stroperige vloeistof (synoviale vloeistof), die er voor zorgt dat de heup soepel kan bewegen.
Behandeling bij SMC Amersfoort
Doordat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn van heupklachten is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van jouw klacht. Dat doen we middels een gesprek waar we gerichte vragen stellen over het ontstaan en de voorgeschiedenis van de klachten. Daarna zullen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren en stellen we de diagnose. We hebben bij SMC Amersfoort meerdere specialisaties in, zoals; manuele therapie, sportfysiotherapie, dry needling e.a.. Soms is er meer onderzoek nodig om onduidelijkheden opgehelderd te krijgen. Ook dan kunnen wij je goed op weg helpen doordat we nauw samenwerken met bijvoorbeeld sportartsen en orthopeden. Waar nodig zullen we naar die specialisten verwijzen nadat we de situatie hebben voorgelegd aan de huisarts.
Na de intake stellen we in samenspraak met jou een behandelplan op, wat gebaseerd is op wetenschappelijke evidentie en op onze ervaringen binnen de (top)sport. We laten de behandeling aansluiten op jouw sport en sportniveau. Mocht de pijn nog te veel op de voorgrond staan, dan zijn er verschillende specialistische behandelingen mogelijk om de pijn te verlichten in de verschillende fasen van herstel. We kijken samen met jou naar wat het beste is voor jouw blessure, zodat jij weer zonder klachten kan sporten.
“Sport Beter!”
-
Picavet H, van Gils H, Schouten J. Klachten van het bewegingsapparaat in de Nederlandse bevolking. RIVM. 2000.
-
Cruz CA, Kerbel Y, Smith CM, Prodromo J, Trojan JD, Mulcahey MK. A Sport-specific Analysis of the Epidemiology of Hip Injuries in National Collegiate Athletic Association Athletes From 2009 to 2014. Arthrosc – J Arthrosc Relat Surg. 2019. doi:10.1016/j.arthro.2019.03.044.
-
Bradshaw CJ, Bundy M, Falvey E. The diagnosis of longstanding groin pain: A prospective clinical cohort study. Br J Sports Med. 2008. doi:10.1136/bjsm.2007.039685.
-
Bowman KF, Fox J, Sekiya JK. A clinically relevant review of hip biomechanics. Arthrosc – J Arthrosc Relat Surg. 2010. doi:10.1016/j.arthro.2010.01.027.