Help een marathon op de planning en een blessure!

Dat is wat er door het hoofd schoot bij deze marathon lopers. Gelukkig door de goede en snelle aanpak van Shanna, hebben ze toch de marathon uitgelopen. Lees hier de verhalen Marc en Menno over hun beleving, de blessure en het evenement.

Ben je ook aan het trainen voor een marathon, maar heb je een blessure? Wacht dan niet te lang en maak snel een afspraak.

De marathon van Rotterdam door Marc

“Zonder Shanna had ik het nooit gered”

Gisteren vol trots de marathon van Rotterdam uitgelopen. Dit had ik 2 maanden geleden niet meer gedacht…

Op 6 februari kreeg ik na een regulieren korte loop plotseling een steek in mijn linker heup. De pijn was dusdanig dat ik ook gelijk niet meer kon hardlopen en verder moest wandelen. Een paar dagen later weer geprobeerd om het hardlopen op te starten maar ik hield het nog geen 3 minuten vol terwijl mijn schema voor dat weekend een loop aangaf van 30 KM. Een grote tegenslag dat je net op het moment dat je de lange afstanden moet trainen geblesseerd bent. Gezocht naar een fysio gespecialiseerd op sport en kwam uit bij SMC Amersfoort. Op 13 februari had ik mijn eerst afspraak met Shanna. Na een korte intake en wat fysieke controles kreeg ik direct een goede diagnose en een behandelplan. Ik ben vaker met blessures bij een fysio geweest, maar ik heb nog nooit zo’n goede en adequate aanpak mogen ervaren. Shanna gaf ook gelijk aan dat de marathon nog gewoon in de mogelijkheden lag. We zijn direct gestart met oefeningen en na 3 weken helemaal niet gelopen te hebben mocht ik op 27 februari weer langzaam starten met 2X2,5 KM. Dit is natuurlijk niet wat je wil in deze fase, maar snel mocht ik de kilometers uitbouwen en de afgelopen weken heb ik weer normaal kunnen trainen met 50 tot 60 KM per week aan trainingskilometers.

Ik weet zeker dat ik het zonder Shanna niet had gehaald en dat ik niet eens aan de start was verschenen.

Ik ben ontzettend dankbaar dat het zo is gelopen en had gisteren echt een top dag.

Marc Meeder

De marathon van Parijs door Menno

“Het wordt kiele kiele, maar we gaan ons best doen”

Dat kreeg ik te horen toen ik op 3 maart mijn eerste afspraak bij Sport Medisch Centrum Amersfoort had. Het plan was om op 2 april de Marathon van Parijs te lopen. In de aanloop daartoe ben ik tijdens een duurloop op 11 februari door mijn enkel gegaan. Aanvankelijk leek ik goed te herstellen maar na het lopen van 33km werd mijn enkel en achillespees erg pijnlijk en gezwollen.

Shanna van SMC kwam snel met een plan van aanpak: om de dag, niet lang en rustig hardlopen en vooral alternatief trainen. Verder kreeg ik compressiekousen aangemeten. Thuis moest ik oefeningen doen om de kuitspieren aan te sterken. Wekelijks checkte Shanna hoe het herstel vorderde door onder andere voor en na het mobiliseren van de enkel de beweeglijkheid te meten.

Ik merkte gaandeweg dat de strategie werkte en de beweeglijkheid verbeterde. Ik mocht vanaf 13 maart geleidelijk aan het trainingsvolume weer opbouwen. En weer was er vooruitgang; op 17 maart kon ik klachtenvrij weer 30 kilometer lopen. Een week later kreeg ik van Shanna groen licht om de marathon te lopen. De beweeglijkheid van mijn enkel was met 10 centimeter verbeterd.

En op 2 April stond ik daar dan, op de Champs-Élysées tussen vele anderen in mijn startvak. Vol plezier en heel vlak heb ik de marathon gelopen, wat was ik blij dat ik ondanks de grote tegenslag toch nog de finish heb gehaald. Mijn eindtijd was nog een leuke verrassing; ik kwam in een tijd van 3:11 over de eindstreep.

Ik ben Shanna zeer dankbaar. Met haar expertise, kennis en noodgrepen heeft zij ervoor gezorgd dat ik mezelf versterkte en mijn grenzen leerde kennen.

Menno