Ben je geblesseerd geraakt aan je enkel, word je beperkt tijdens het sporten of kan je helemaal niet meer sporten? Bij SMC Amersfoort staan we voor je klaar om je te helpen wanneer je beperkt bent tijdens het sporten. We zijn gespecialiseerd in revalideren van enkelklachten en bieden naast sportfysiotherapie ook manuele therapie aan. Nadat we de diagnose hebben gesteld, gaan we een behandelplan voor je opstellen, met als doel dat jij weer zonder klachten kan sporten en bewegen. Wil je alvast wat meer informatie over enkelblessures? Op deze pagina vind je alvast wat meer informatie over verschillende enkelblessures.
Enkelklachten
Enkelblessures komen veel voor bij sporters en niet sporters, zo krijgt 70% van de mensen een enkelblessure in zijn leven.¹ In 2013 waren er in totaal 680.000 sporters met een enkelblessure.² De meest voorkomende enkelblessure bij sporters is een buiten enkelband blessure (lateraal enkelbandletsel).³ De blessure ontstaat tijdens een acuut moment waarbij de voet naar binnen draait, een inversie beweging. Daarom wordt het trauma ook wel een inversietrauma genoemd. Een acute enkelband blessure veroorzaakt met name pijn aan de buitenkant, zwelling, blauwkleuring, instabiliteit en pijn bij het bewegen. In de acute fase is het verstandig om je enkel te koelen, daarnaast kunnen wij bij SMC Amersfoort je enkel intapen voor extra ondersteuning. Het beloop na een enkelblessure is meestal gunstig en na twee weken worden er vaak al minder pijnklachten ervaren.4
Echter is de kans dat je nog een keer door je enkel gaat erg groot en dat kan weer leiden tot chronische enkelklachten.¹ Door middel van fysiotherapie wordt de kans op een “herblessure” verkleind.4 Daarom adviseren wij om na een inversietrauma je enkel te laten beoordelen door een (sport)fysiotherapeut.
Enkelklachten kunnen ook ontstaan door overbelasting, denk hierbij aan achillespeesklachten. Achillespeesklachten komen veel voor bij hardlopers. Eerst worden er vooral klachten na het hardlopen ervaren. Vervolgens krijg je ook tijdens het hardlopen klachten. De achillespees kan dikker worden en druk van een schoen tegen de pees kan gevoelig zijn. Het duurt over het algemeen lang voordat achillespeesklachten herstellen. Wanneer je het niet goed aanpakt kunnen de klachten alleen maar erger worden. Hier geldt dan ook hoe langer je klachten hebt, hoe langer het duurt voordat je ervan herstelt. We adviseren om samen met de fysiotherapeut te kijken naar je belasting binnen de sport. Aan de hand daarvan passen we de belasting aan om vervolgens het gedoseerd weer op te bouwen.
Afhankelijk van de enkelblessure kunnen er verschillende klachten ervaren worden zoals pijn, stijfheid, instabiliteit, blauwkleuring, kraken van de enkel, zwelling en/of een mobiliteitsbeperking. Laat je enkelblessure beoordelen, zodat je weet wat je kan verwachten.
Een kijkje in de enkel

Scheenbeen (tibia); kuitbeen (fibula); onderste spronggewricht (subtalar joint); buitenbanden (anterior talofibular ligament, calcaneofibular ligament); binnenbanden (deltoid ligament); syndesmose (posterior en anterior inferior tibiofibular ligament, interosseous membrane).
Het enkelgewricht bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht en het onderste spronggewricht. Het bovenste spronggewricht bestaat uit het scheenbeen, het kuitbeen, die samen de enkelvork vormen, en het sprongbeen. Je beweegt in dit gewricht door je voet naar je toe te bewegen en weer van je af. Het onderste spronggewricht bestaat uit het sprongbeen, het hielbeen en voetwortelbeentjes. De bewegingen die je in dit gewricht kan maken zijn het naar binnen- en naar buiten kantelen van je voet. Om de gewrichten zit gewrichtskapsel, wat het gewricht stabiel houdt.
De enkel wordt aan beiden kanten gestabiliseerd door de binnen- en de buitenbanden, respectievelijk mediale en laterale enkelbanden. Het scheenbeen en het kuitbeen worden ook extra gestabiliseerd door verschillende banden (ligamenten) die gezamenlijk syndesmose worden genoemd. De kuitspieren zijn samen de sterkste spieren van het onderbeen en komen uit in de achillespees en die hecht aan de achterzijde aan op het hielbeen.
Behandeling bij SMC Amersfoort
Bij SMC Amersfoort zijn wij gespecialiseerd in het revalideren van sporters met enkelklachten. Door onze ervaring binnen de (top)sport en door het inzetten van de huidige wetenschappelijke inzichten, is je revalidatie bij SMC altijd afgestemd op jouw sport en sportniveau. We hebben verschillende specialismen, zoals Sportfysiotherapie en Manuele therapie, die kunnen bijdragen aan een optimaal herstel van je enkel. Ook kan je een afspraak maken om je enkel te laten in tapen, bijvoorbeeld na een verzwikking. In samenspraak met de huisarts, kan er indien medisch noodzakelijk, op korte termijn een consult ingepland worden bij een orthopeed of sportarts, voor aanvullende diagnostiek. Zo werken we er samen aan dat je weer zonder klachten kan sporten.
“Sport Beter”
-
Delahunt E, Bleakley CM, Bossard DS, et al. Clinical assessment of acute lateral ankle sprain injuries (ROAST): 2019 consensus statement and recommendations of the International Ankle Consortium. Br J Sport Med. 2018;52:1304-1310. doi:10.1136/bjsports-2017-098885.
-
VeiligheidNL. Sportblessures, Blessurecijfers. 2015:1-21. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis/cijfers-over-sportblessures.
-
Gribble PA, Bleakley CM, Caulfield BM, et al. 2016 consensus statement of the International Ankle Consortium: Prevalence, impact and long-term consequences of lateral ankle sprains. Br J Sports Med. 2016;50(24):1493-1495. doi:10.1136/bjsports-2016-096188.
-
Enkelbandletsel N, Belo J, Buis P, et al. NHG-Standaard Enkelbandletsel (tweede herziening). 2012;55(8).
Wil je meer weten over de verschillende blessures? Lees dan …
- Achillespeesklachten wat kan je verwachten?