Hoe gaat een voorste kruisband operatie in z’n werk?
Wanneer je de voorste kruisband gescheurd hebt, wordt er bij sporters vaak gekozen om de voorste kruisband te herstellen middels een operatie. Het wordt ook wel een voorste kruisband reconstructie genoemd. Voor zo’n voorste kruisband operatie kunnen verschillende technieken gebruikt worden. Meestal wordt de kruisband hersteld met lichaamseigen structuren, zoals de hamstring, patellapees of de quadricepspees. In zeer uitzonderlijke gevallen wordt er gebruik gemaakt van donorweefsel.
We zoomen in op de verschillende voorste kruisband operatie technieken
De hamstring techniek
De hamstring kan op twee verschillende manieren verkregen worden.
- Via een snee aan de voorzijde van het onderbeen van +/- 4cm, wordt de pees van de semitendinosus (hamstring) gebruikt. Indien de pees te dun is, wordt ook de m. gracilis gebruikt. Ze worden over een lengte van 20 cm gekliefd en vervolgens dubbelgeklapt en samengevoegd. Zodat je een nieuwe kruisband (graft) hebt van +/- 0,8-1 cm breed. Er worden tunnels geboord in het onder- en bovenbeen en voor de fixatie van de graft kan er gebruik gemaakt worden van een oplosbare schroef (Endopearl). Het bovenste gedeelte van de kruisband wordt met een oplosbare hechting vastgezet. De ingroei van de nieuwe kruisband duurt ongeveer 8 weken.
- Of via de all inside methode, waarbij ze via de knieholte een kleine snede maken om daar de pees van de semitendinosus te gebruiken. Hierdoor is het litteken aan de voorkant van de knie kleiner. Middels een kijkoperatie worden de resten van de voorste kruisband weggehaald en kan er van binnenuit de knie een tunnel geboord worden in het onder- en bovenbeen. Zo kan de graft op exact dezelfde locatie geplaatst worden als de oude kruisband. De nieuwe kruisband wordt in de tunnels getrokken en de uiteinden worden met kleine buttons van 1 cm op het boven en onderbeen vastgemaakt. Ook hier duurt het 8 weken voordat de graft is ingegroeid.
Patellapees techniek
Voor deze techniek wordt het middelste 1/3 van de patellapees gebruikt met twee stukjes bot. Wat ook wel bone-patella-bone wordt genoemd. De stukjes bot zijn afkomstig van de knieschijf en het onderbeen. Om de stukjes bot te verkrijgen worden er op die plekken twee kleine sneden gemaakt. De pees zelf wordt onderhuids weggenomen. Een voordeel van deze techniek is dat, het weefsel van de pees, veel gelijkenissen heeft met de originele voorste kruisband. De stukjes bot kunnen op precies dezelfde plek geplaatst worden als waar de voorste kruisband stond. Door de bot op bot genezing is er een snelle ingroei van de graft, ongeveer 6 weken.

Quadricepspees techniek
Deze techniek is vergelijkbaar met de patellapees techniek. Alleen wordt de quadricepspees boven de knieschijf gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van één stukje bot van de knieschijf. Ook zonder botstukje kan deze techniek gebruikt worden. Ook dit weefsel is erg sterk en een goede vervanging van de kruisband. In het verleden werd deze techniek alleen gebruikt voor als je de tweede keer de kruisband scheurt, echter zien we tegenwoordig deze techniek vaker terug. Het is dus een vrij nieuwe methode.
Waarom wordt quadricepspees techniek steeds vaker gekozen door de orthopeed?
Dit komt o.a. door de toename van voorste kruisband letsel bij de jonge vrouwelijke sporter. De hamstring zorgt ervoor dat de voorwaartse verschuiving van het onderbeen wordt geremd en heeft hierdoor dezelfde functie als de voorste kruisband. Ook wordt een verminderde hamstring kracht gezien als een risicofactor voor het opnieuw scheuren. Daarom geven artsen steeds vaker de voorkeur bij jonge sporters voor de quadricepspees techniek ten opzichte van de hamstring techniek. Een nadeel is echter dat de huid boven de knieschijf meer te verduren heeft en het litteken daardoor vaak dikker wordt. Daarnaast kan er lange tijd pijn aan de voorzijde van de knie ervaren worden, herstelt de buiging langzamer en duurt het langer voordat de quadriceps zijn functie en kracht weer terug heeft.

MANCHESTER, ENGLAND – APRIL 20: Zlatan Ibrahimovic of Manchester United lies injured during the UEFA Europa League quarter final second leg match between Manchester United and RSC Anderlecht at Old Trafford. On March 20, 2017 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Matthew Ashton – AMA/Getty Images)
Zoveel mogelijkheden, maar welke operatie is nu de beste?
Er is eigenlijk niet een “de beste keuze”. De keuze voor welke techniek gebruikt wordt, verschilt per persoon. Het wordt gebaseerd op basis van: de leeftijd van een persoon, sport en werk, de anatomie en de voorkeur van de chirurg. De voorkeur heeft altijd lichaamseigen weefsel, omdat donorweefsel afgestoten kan worden.
Toch even de voordelen per techniek op een rij:
- Voordelen van de hamstring zijn minder pijn aan de voorzijde van de knie, minder stijfheid na de operatie en de tunnel is dunner dan bij de andere technieken.
- Voordelen van de patellapees zijn dat er tegenwoordig alleen maar kleine sneden gemaakt worden aan de voorzijde, dus minder klachten met knielen, minder kans op verklevingen, snellere ingroei in het bot +/- 6 weken en een sterke pees.
- Voordelen van de quadricepspees zijn dat als er een bot stukje wordt gebruikt er snellere ingroei is in het bot +/- 6 weken, behoudt van de spierkracht van de hamstring, minder klachten van de patellapees, een sterke en dikke pees.