Heb je een knieblessure en wil je graag weer sporten, maar twijfel je of dat verstandig is? Bij SMC Amersfoort zijn we gespecialiseerd in de diagnostiek en het behandelen van sporters met knieklachten. Wij bieden sportspecifieke revalidatie aan, zodat jij weer kan doen wat je graag doet: sporten. Wil je meer over de knie weten? Lees hieronder meer over knieblessures.
Knieklachten
Knieklachten komen veel voor bij sporters, bij 20% van de sportblessures, gaat het om knieblessures.¹ Een knieblessure kan ontstaan door overbelasting. Denk hierbij aan de belasting op de knie tijdens het hardlopen of het landen bij volleyballen. De knie moet bij het neerkomen veel krachten opvangen, bij hardlopen zelfs 3-4 keer je lichaamsgewicht. Op den duur kan dit leiden tot een disbalans in de spieren en pezen wat kniepijn kan veroorzaken. Bij overbelastingsblessures maakt het niet uit of je nu jong of oud bent, zo krijgt bijvoorbeeld 7-28% van de jonge actieve adolescenten pijnklachten rond de knie tijdens het sporten, ook wel het patellofemoraal pijnsyndroom genoemd.2,3 Deze klachten kunnen goed worden verholpen door gerichte training van de knie en heupspieren.
Een blessure dat op een acuut moment kan ontstaan, is een voorste kruisband scheur. Een voorste kruisband blessure komt het meeste voor bij jonge sporters tussen de 15 en 40 jaar en ontstaat in 70% van de gevallen zonder dat er iemand in de buurt is.4 Op het moment dat je de voorste kruisband scheurt hoor je vaak een “knap” en het gaat vaak direct gepaard met zwelling en een instabiel gevoel in de knie. Pijn staat meestal niet op de voorgrond bij een voorste kruisband scheur. Denk je dat je je voorste kruisband hebt afgescheurd, maak dan gelijk een afspraak bij SMC Amersfoort zodat wij je blessure beoordelen en indien nodig kunnen doorsturen, in samenspraak met je huisarts, naar een orthopeed.
Afhankelijk van de knieblessure kan pijn op verschillende locaties rondom de knie gevoeld worden. De kniepijn kan als diffuus, scherp, stekend en/of zeurend worden ervaren. Naast pijn kunnen knieklachten ook resulteren in instabiliteit, stijfheid, zwelling, kraken van de knie en/of een mobiliteitsbeperking.
Er zijn veel verschillende soorten knieblessures en ze gaan vaak helaas niet vanzelf over. Het is bij knieklachten niet verstandig om er (letterlijk) te lang mee door te lopen. Laat je blessure beoordelen door één van onze (sport)fysiotherapeuten bij SMC Amersfoort, zodat je weet waar je aan toe.
Een kijkje in de knie

Dijbeen (femur); band (ligament); knieschijf (patella); scheenbeen (tibia); voorste bovenbeenspier (quadriceps)
Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen, het scheenbeen, de knieschijf en wordt omgeven door gewrichtskapsel. De knie wordt o.a. gestabiliseerd door de buiten- en de binnenbanden (collateraal banden), die aan weerszijden van de knie liggen. In de knie bevinden zich de voorste kruisband en de achterste kruisband, zij spelen ook een belangrijke rol in het stabiliseren van de knie. De menisci zijn maanvormige kraakbeenstructuren, die aan de binnen- en buitenkant tussen het dij- en scheenbeen liggen. De knieschijf ligt ingebed in de pees van de voorste bovenbeenspier. Deze spier speelt een belangrijke rol in de aansturing en de stabilisatie van de knieschijf in het kniegewricht.
Behandeling bij SMC Amersfoort
Het team SMC Amersfoort is gespecialiseerd in het revalideren van sporters met knieklachten. Nadat we de diagnose gesteld hebben, stellen we een behandelplan voor je op en gaan we aan de slag. Afgestemd op jouw (sport)hulpvraag. Wij maken gebruik van verschillende specialismen zoals Sportfysiotherapie, Manuele therapie en/of Dry needling. De sportspecifieke behandelingen zijn gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten en op onze ervaring binnen de (top)sport. We hebben een ruime trainingszaal en geven daarnaast buitentrainingen en veldtrainingen bij v.v. Hoogland en A.F.C. Quick. Samen met jou kijken we wat het beste is voor je blessure. Indien medisch noodzakelijk kan er, in samenspraak met de huisarts, op korte termijn bij een orthopeed of sportarts een consult ingepland worden voor aanvullende diagnostiek. Kortom, je revalidatie bij SMC Amersfoort wordt zorgvuldig afgestemd op jouw sport en sportniveau, zodat jij weer blessurevrij kan sporten.
“Sport Beter”
-
VeiligheidNL. Sportblessures, Blessurecijfers. 2015:1-21. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis/cijfers-over-sportblessures.
-
Crossley KM, Stefanik JJ, Selfe J, et al. 2016 Patellofemoral pain consensus statement from the 4th International Patellofemoral Pain Research Retreat, Manchester. Part 1: Terminology, definitions, clinical examination, natural history, patellofemoral osteoarthritis and patient-reported outcome measures. Br J Sports Med. 2016;50(14):839-843. doi:10.1136/bjsports-2016-096384.
-
Elliott Fraser Green Karen Hang Bronwen Jolliffe Maureen McEvoy CP, Elliott C, Green F, Hang K, Jolliffe B. Systematic Review of the Addition of Hip Strengthening Exercises for Adults with Patellofemoral Pain Syndrome. Vol 16.; 2018. https://nsuworks.nova.edu/ijahsp. Accessed April 7, 2020.
-
Engelen-van Melick N, Hullegie W, Brooijmans F, et al. Revalidatie Na Voorste-Kruisbandreconstructie KNGF Evidence Statement.; 2014. www.fysionet-evidencebased.nl. Accessed April 9, 2020.
Wil je meer weten over de verschillende knieblessures? Lees dan …
- Voorste kruisband revalidatie