Je trekt een sprintje en ineens schiet er een stekende pijn in je bovenbeen. De meeste sporters herkennen het gevoel van een spierblessure wel. Na een week of twee rust, voel je er eigenlijk weinig van en je denkt weer te kunnen sporten. Je bent nog maar net begonnen, je zet iets aan en je voelt het er zo weer inschieten. Hoe kan dat nou? En nog belangrijker hoe kan je dit voorkomen?! Bij SMC Amersfoort helpen we je middels een gerichte aanpak weer op de been. Zodat jij zonder klachten klachten weer kan sporten. Wil je meer weten over spierblessures? Lees hieronder verder.
Spierblessure
Spierblessures zijn de meest voorkomende sportblessures (29%). Een spierblessure kan op veel verschillende plekken ontstaan, maar meestal zien we spierblessures in de benen.¹ Bij voetballers komen bijvoorbeeld hamstring- (13.3%) en liesblessures (8.3%) het meeste voor en bij hardlopers juist kuitblessures (13.9%).2,3 Een spierblessure ontstaat meestal tijdens een acuut explosief moment. Bij 96% is er geen contact met een tegenstander. Een spierblessure kan ook geleidelijk ontstaan, wat het gevolg is van langdurige overbelasting.
Er zijn verschillende soorten spierblessures. Wanneer spreken we van welke spierblessure?
Deze spierblessure ontstaat meestal tijdens of kort na het sporten. Het wordt veroorzaakt door overbelasting, sporten op verschillende ondergronden of veranderingen in trainingsbelasting. De klachten zijn een doffe pijn in de spier en spierstijfheid. Vaak kan je de pijn wel goed hebben, maar het zal toenemen als je niet stopt met sporten.
Spier overbelasting/spiervermoeidheid
Wat moet je doen?
We adviseren je om op tijd te stoppen met je sportactiviteit en jouw lichaam de rust te geven die je nodig hebt. Doe je dat niet, dan kunnen deze klachten namelijk alsnog leiden tot een spierscheur. In dat geval duurt het langer voordat je weer kan sporten.
Wanneer kan je weer sporten?
Meestal na 1 á 2 weken kan je weer rustig beginnen met sporten. Een goede opbouw qua tijd en belasting is van groot belang. Bij twijfel kan je natuurlijk ook je spierblessure laten beoordelen door één van onze fysiotherapeuten. Wij kunnen een gericht trainingsplan voor je maken, zodat de sportbelasting geleidelijk wordt opgevoerd en verdere blessures worden voorkomen.
Spierpijn
Spierpijn herkennen de meeste sporters wel na een zware training. Meestal voel je al wat lichte stijfheid en pijn de dag na het sporten, de tweede dag is het vaak nog wat erger en de derde dag nemen de klachten gelukkig alweer af. Vanwege de stijfheid in de spieren kan je vaak minder soepel bewegen.
Wat moet je doen?
Wij adviseren om je spieren te rekken. Vaak geeft dat gelijk al wat verlichting geven van de klachten. Zorg in het vervolg ook voor een goede warming-up voor je training en cooling-down voor na de training. Ook is het verstandig om eens naar je voeding te kijken. Eet je bijvoorbeeld wel genoeg eiwitten voor spierherstel? Onze sportdiëtist kan je daar meer informatie over geven.
Wanneer kan je weer sporten?
Meestal kan je binnen een week wel weer sporten.
Spierscheur
Een andere spierblessure is een spierscheur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen spierscheuren op basis van de grootte van het letsel en het kan worden ingedeeld in de volgende gradaties.4
Graad I: Een spier kan voor een klein gedeelte zijn ingescheurd, wat in de volksmond verrekking wordt genoemd. Klein houdt in dat de grote van de scheur maximaal één bundel van spiervezels bedraagt.
Graad II: Een spier kan ook voor een matig gedeelte zijn ingescheurd, dan bedraagt de grote minimaal één spierbundel. Dit wordt in de volksmond ingescheurd genoemd.
Graad III: Bij een (sub) totale spierscheur scheurt >50% van de totale spier. Gelukkig komt dit bijna niet voor en wordt daarom ook niet verder besproken. In de praktijk komen peesscheuren wel vaker voor, zoals bij de achillespees of kniepees.
Spierscheuren ontstaan tijdens een acuut moment en je voelt een scherpe stekende pijn op het moment dat het gebeurt. Je kan zelfs een “knap” voelen en daarna ontstaat er pijn duidelijk op één plek in de spier. Een fysiotherapeut kan een defect voelen in de spierbuik. Meestal voel je dan een kuiltje in de spier op de plek van de scheur. Rekken geeft, anders dan bij spierpijn, juist toename(!) van pijnklachten en wordt ten strengste afgeraden. De meeste spierscheuren ontstaan rond de spierpeesovergang. Het verschil tussen een kleine en matige spierscheur is dat er bij matig een bloeduitstorting zichtbaar kan zijn. Een ander verschil is de hersteltijd, over het algemeen geldt hoe groter de scheur hoe langer de hersteltijd.
Wat moet je doen?
Denk je dat je een spierscheur hebt? Dan is het zeker verstandig om een afspraak te maken bij SMC Amersfoort. Wij raden dit aan omdat er verschillende fasen van herstel zijn voordat de spier weer volledig hersteld is. In elke fase is er een andere trainingsbelasting van belang, om bij te dragen aan een goed en snel herstel van de spier. Bij SMC Amersfoort zijn we opgeleid om jou die gerichte begeleiding en training te geven. We hebben naast fysiotherapie verschillende specialismen in huis, zoals sportfysiotherapie en dry needling, die ingezet kunnen worden zodat jij weer blessurevrij kan sporten. Als de belasting op de spier niet goed wordt afgestemd per fase, dan is de kans groot dat de blessure opnieuw optreedt. In de praktijk zien we dat 16% van de sporters met spierblessures vrij kort daarna nog een keer dezelfde blessure krijgen.4
Wanneer kan je weer sporten?
Het herstel van een spierscheur duurt meestal 4 tot 8 weken. Dit is afhankelijk van de locatie van de blessure, welke sport je beoefent en de grootte van de scheur. Hoe dichter de spier bij de peesaanhechting scheurt, hoe slechter de prognose.
Spierkneuzing
Een spierkneuzing zegt het eigenlijk al… er is sprake van een kneuzing van de spier. Dit wordt veel gezien bij contact sporten. Een voorbeeld is het algemeen bekende ijsbeentje. Tijdens een duel kom je hard in botsing met je tegenstander, waarbij zijn knie in jouw spier knalt. Met veel pijn speel je soms een helft nog uit. In de rust denk je nog te kunnen spelen, waarna je na de rust zoveel stijfheid en pijnklachten in het been hebt, dat je nog nauwelijks kan voortbewegen.
Wat moet je doen?

Spierbundels (muscle fascicles); Spiervezel (muscle fiber)
Vaak kan je na een spierkneuzing wel verder met sporten en bestaat er zelfs de kans dat je het er voor dat moment een beetje uitloopt. Echter op het moment dat je stil komt te zitten, verstijfd alles en kan je je niet meer soepel bewegen. Dus het advies blijf warm houden, neem een korte rust, ga rustig rekken en blijf vooral in beweging. Loop je het er niet uit, dan zit er niks anders op en moet je rust nemen.
Wanneer kan je weer sporten?
Door actieve rust geneest de spier het snelst. Alles wat je aan activiteit kan doen zonder pijnklachten, helpt om zo snel als mogelijk weer actief te worden. Wanneer je pijnvrij kan lopen en rennen kan je voorzichtig weer je sport gaan beoefenen. Blijf je de stijfheid voelen, dan zou mogelijk een dry needling sessie kunnen helpen.
Een kijkje in de spier
Een skeletspier zit via een pees vast aan het bot. Om de spier zit een bindweefselvlies, het epimysium. Een spier bestaat uit verschillende spierbundels en om elke spierbundel zit weer een bindweefselvlies, het perimysium. Elke spierbundel is weer opgebouwd uit bundels van spiervezels en daar omheen en tussen de spiervezels ligt een bindweefselvlies, het endomysium. De spiervezel bestaat uit allerlei spiercellen, ook wel myofibrillen genoemd. Een myofibril bestaat uit nog kleinere deeltjes, de sarcomeren. Als de spier aanspant, dan zullen de sarcomeren in elkaar schuiven en wordt de spier kleiner en dikker. Dat kan je goed zien als je bijvoorbeeld je biceps aanspant. Wanneer je de elleboog weer strekt, ontspant de spier en schuiven de sarcomeren uit elkaar. De spier wordt weer langer en dunner.5
Dus bij een verrekking zou maximaal één bundel van spiervezels zijn ingescheurd en bij een ingescheurde spier is dat minimaal één bundel van spiervezels.4
“Sport Beter”
-
VeiligheidNL. Sportblessures, Blessurecijfers. 2015:1-21. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis/cijfers-over-sportblessures.
-
Stubbe JH, Van Beijsterveldt A-MMC, Van Der Knaap S, et al. Injuries in Professional Male Soccer Players in the Netherlands: A Prospective Cohort Study. J Athl Train. 2015;50(2):211-216. doi:10.4085/1062-6050-49.3.64.
-
van Poppel D, Scholten-Peeters GGM, van Middelkoop M, Verhagen AP. Prevalence, incidence and course of lower extremity injuries in runners during a 12-month follow-up period. Scand J Med Sci Sport. 2014;24(6):943-949. doi:10.1111/sms.12110.
-
Mueller-Wohlfahrt HW, Haensel L, Mithoefer K, et al. Terminology and classification of muscle injuries in sport: The Munich consensus statement. Br J Sports Med. 2013;47(6):342-350. doi:10.1136/bjsports-2012-091448.
-
De Morree JJ. Dynamiek van Het Menselijk Bindweefsel.; 2008. doi:10.1007/978-90-313-6584-5.