Manuele therapie in Amersfoort

Sportfysiotherapie Amersfoort

MANUELE THERAPIE

Last van je nek, schouders of lage rug? Manuele therapie kan snel verlichting van pijnklachten geven en zorgt ervoor dat je, je gemakkelijker kunt bewegen!

Behandeling

SMC Amersfoort zet manuele therapie vooral in bij schouder-, nek, lage rug en heupklachten. Manuele therapie is bijvoorbeeld ook toepasbaar op de voet, enkel, elleboog en andere gewrichten in het lichaam. We zetten het in om de mobiliteit van de gewrichten te verbeteren en snelle pijnverlichting te bewerkstelligen. Door middel van manipulaties van de gewrichten, “kraken” in de volksmond, verkrijg je meer bewegingsvrijheid en minder pijnklachten in de gewrichten.

Mythes van manipulatie/“kraken”

Het woord manipulatie geeft een betere betekenis aan wat we als manuele therapie doen, dan het woord kraken. Waarschijnlijk is de benaming kraken gegeven aan manuele therapie, doordat het klinkt alsof er botten krakken op het moment van de manipulatie. Dit is echter niet wat we doen. Er wordt ook niks “recht gezet” en er kan ook geen sprake zijn van een scheefstand van een gewricht. Dit wordt vaak ten onrechte beweerd.

Wat doet manuele therapie dan wel?!

Bij het manipuleren van een gewricht geven we een rekprikkel aan het kapsel. Kapsel is een heel stevig/stug jasje wat om bijna ieder gewricht in het lijf zit. Door middel van een korte snelheidsimpuls, de manipulatie, geven we een rekprikkel aan het kapsel. Op die manier geven we meer ruimte aan het kapsel en dus aan het gewricht, waardoor je het gewricht beter kan bewegen.

Waarom klinkt het als een krak?

De meeste gewrichten bevinden zich in een vacuüm. Op het moment dat je een manipulatie uitvoert, kan het zijn dat het gewricht uit zijn vacuüm komt, waardoor je krak hoort. Je kunt het vergelijken met het poppen van een kurk uit een fles. Het heeft dus niks met het “recht zetten” van botten te maken, maar gewoon met het ontsnappen van lucht uit het desbetreffende gewricht.

Voor wie is manuele therapie bedoeld?

In principe zit er geen leeftijdsgrens aan manuele therapie, echter kijken we van tevoren wat nodig is en wat voor risico’s er eventueel verbonden zijn aan de manipulaties. Dit wordt altijd overlegt met de cliënt. De nek is bijvoorbeeld een regio waar meerdere risico’s aan kleven, waardoor we er door leeftijd en slijtageprocessen vaak voor kiezen om niet te manipuleren. Er zijn dan nog genoeg andere opties, bijvoorbeeld dry needling en het mobiliseren van de gewrichten. Het is niet zo dat manuele therapie een verplichte behandeling is om verbetering te bemerken. Het is een tool voor snellere mobiliteitsverbetering en pijnverlichting op de korte termijn. Verder zullen we bij SMC Amersfoort als voornaamste doel hebben, om de sporter te begeleiden naar weer volledig pijnvrij sporten. We geven dus ook altijd oefeningen en beweegadviezen.