Schouderblessure
Kan je vanwege je schouderblessure niet sporten zonder pijn? Begin je nu ook klachten in het dagelijks leven te krijgen of vraag jij je af wat de oorzaak is van je schouderpijn? Met die vragen ben je bij SMC Amersfoort op de juiste plek. Wij zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van schouderklachten. Door middel van een intake gaan we op zoek naar de oorzaak van de klacht. Naar aanleiding van het onderzoek starten we met de behandeling, stellen we op maat gemaakte trainingsschema’s samen en/of geven we sportadvies. Als je alvast wat meer informatie wilt over de schouder en mogelijke schouderblessures, lees hieronder verder.
Schouderklachten
Na enkel- en knieblessure is een schouderblessure met 8% van alle sportblessures de meest voorkomende blessure onder sporters.¹ Schouderklachten kunnen helaas lang aanhouden. Zo’n 40% van de mensen met schouderklachten heeft na 1 jaar nog klachten.² Over het algemeen zie je dat hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je grip op de schouderklachten krijgt. We adviseren dan ook om vooral niet te lang met schouderklachten te blijven rondlopen. Laat je schouderblessure beoordelen zodat je weet waar je aan toe bent.
Bij bovenhandse sporten ontstaan de meeste schouderblessures door overbelasting, denk hierbij aan tennis, volleybal of pitchen bij honkbal. De schouder wordt door het vaak herhalen van het serveren, gooien of pitchen aan grote trekkrachten en belasting blootgesteld.³ Dat kan op den duur leiden tot schouderpijn. Schouderblessures kunnen ook acuut ontstaan door bijvoorbeeld een val op de schouder, bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken of judo.
In 70-80 % van schouderklachten wordt de diagnose subacromiaal pijnsyndroom gesteld. Dat wil zeggen dat er pijnklachten zijn onder het schouderdak van de schouder.² Deze klachten zijn goed te verhelpen middels gerichte training, waarbij er ondersteunend kan worden gekozen voor manuele therapie en/of dry needling of anderszins. Wat de meeste schouderklachten met elkaar gemeen hebben is schouderpijn. De pijn kan zeurend, stekend, brandend en/of tintelend zijn en wordt soms zelfs bij het schouderblad, de bovenarm of hand gevoeld. Naast schouderpijn kan er ook een bewegingsbeperking of krachtverlies ontstaan.
Een kijkje in de schouder
Het schoudergewricht is meer dan een kop en kom alleen. Het is een complex gewricht en bestaat uit vier gewrichten. Het eerste gewricht wordt gevormd door de bovenarm en het schouderblad, het glenohumeraal gewricht. Boven dit gewricht bevindt zich het schouderdak, wat is verbonden met het sleutelbeen, het AC-gewricht. Het sleutelbeen heeft vervolgens een verbinding met het borstbeen: het SC-gewricht. Tenslotte beweegt het schouderblad over de romp, wat het scapulothoracaal gewricht wordt genoemd.

Bovenarm (humerus); gewrichtsband (ligament); gewrichtskapsel (articular capsule); labrum (glenoid labrum); schouderblad (scapula); schouderdak (acromion); sleutelbeen (clavicula).
De schouderkom is relatief klein in vergelijking tot de schouderkop, dus een goede stabiliteit is onmisbaar. Er zit er een kraakbeenachtige rand op de kom, het labrum, Hierdoor wordt de kom groter en dieper en dus stabieler. De stabiliteit wordt ook geleverd door het gewrichtskapsel. Het kapsel wordt ondersteund door de gewrichtsbanden en de spieren, bijvoorbeeld rond het schouderblad. De rotatorcuff zijn de vier belangrijkste stabiliserende spieren van de schouder. Zij lopen vanaf het schouderblad naar de schouderkop en zorgen ervoor dat de schouderkop goed in de kom blijft zitten bij bijvoorbeeld werpen, smashen en andere bovenhandse bewegingen.
Behandeling bij SMC Amersfoort
SMC Amersfoort is gespecialiseerd in het behandelen van sporters met schouderklachten en in het revalideren na operatie. Bij de meeste schouderblessures is er geen aanvullend onderzoek nodig van een arts of specialist. Met gerichte vragen en onderzoek krijgen we een goed beeld van wat de oorzaak is van de schouderklachten. Als we na het onderzoek concluderen dat er aanvullend onderzoek nodig is, dan zijn de lijnen naar huisartsen, sportartsen en orthopeden kort en zullen we onze bevindingen overdragen aan de desbetreffende specialist. Vervolgens stellen we een behandelplan op, wat gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten en op onze ervaring binnen de (top)sport. We bieden een sportspecifieke behandeling aan, gericht op jouw sport en sportniveau. Mocht de pijn nog te veel op de voorgrond staan, dan kunnen we starten met Dry Needling en Manuele therapie om de pijn te verminderen. We kijken samen met jou naar wat het beste is voor jouw blessure, zodat jij weer zonder klachten kan sporten.
“Sport Beter”
-
Cools AM, Johansson FR, Borms D, Maenhout A. Prevention of shoulder injuries in overhead athletes: A science-based approach. Brazilian J Phys Ther. 2015;19(5):331-339. doi:10.1590/bjpt-rbf.2014.0109.
-
VeiligheidNL. Sportblessures, Blessurecijfers. 2015:1-21. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis/cijfers-over-sportblessures.
-
Winters JC, Windt van der DAWM, Spinnewijn WEM, Jongh de AC, Heijden van der GJMG, Buis PAJ, Boeke AJP, Feleus A GJ. NHG-Standaard Schouderklachten | NHG. Huisarts Wet 2008. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-schouderklachten. Published 2008